Aktualności

Dzień placka ziemniaczanego w KGW Opatówek

[ 2018-11-19 ]
Jest jeden dzień w roku, w którym na stole nie może zabraknąć placków ziemniaczanych. 13 listopada obchodzony był Dzień Placków Ziemniaczanych.
O tym, jak zrobić dobre placki ziemniaczane mówiły w dniu 13.11.2018r. panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Opatówku. Już od wczesnych godzin porannych zebrały się w miejscowym Ośrodku Kultury by przygotować ciasto i usmażyć placki ziemniaczane. Wszystko to zostało sfilmowane przez Telewizję Poznań. Całość reportażu można obejrzeć na stronie internetowej https://poznan.tvp.pl


Placków nie było by bez ziemniaków, a te przywędrowały do nas z Ameryki Południowej z Peru, stąd też często są nazywane pyrką. Jak ważną rolę odgrywają ziemniak w naszym życiu może świadczyć fakt, że w Biesiekierzu powstał nawet jego pomnik. Ziemniak to również natchnienie dla poetów. Adam Mickiewicz pisał o nim w 1819r.

Placki ziemniaczane to polski wynalazek, ale istniejący także od dawna w innych kuchniach europejskich. Tradycyjne placki wyrabiane są z ziemniaków, niewielkiej ilości mąki, jajka, przyprawiane solą i pieprzem. Niekiedy dodatek stanowi cebula a także mleko. W Polsce najczęściej jadane są z cukrem i kwaśną śmietaną. Coraz częściej podawane są też z sosem gulaszowym. Poza granicami naszego kraju serwowane są często ze szpinakiem, jajkami sadzonymi, grillowanymi pomidorami, szynką, bekonem i sosem paprykowym.

A jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były chrupiące:
1.Wybierz ziemniaki, które zawierają dużo skrobi.
Odmiany ziemniaków Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw zawierają najwięcej skrobi, mają sypki miąższ i świetnie nadają się do placków
2. Ogranicz użycie mąki
Zbyt duża ilość mąki sprawi, że placki ziemniaczane staną się kluskowate.
3. Smaż cienkie placuszki
Zasada jest prosta: im będziesz robić cieńsze placki ziemniaczane, tym bardziej będą chrupiące.
Przepis na placki ziemniaczane chrupiące:
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
Sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
opcjonalnie: 1/4 cebuli
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko oraz dwie szczypty soli i pieprzu. Polecamy też dodać startą na tarce cebulkę. Całość mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron po ok. 2-3 minuty. Placuszki powinny uzyskać piękny, złoty kolor.
Uwaga: najbardziej chrupiące placki ziemniaczane będą zaraz po usmażeniu. Wyłóż je na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju i jedz póki gorące

Tekst/zdjęcia: Krystyna Nowak

 

Galeria zdjęć:

Kalendarz wydarzeń

kwiecień - 2024
Po Wt Śr Cz Pt SoNd
1 2 3 4 [ 5 ] 6 7
8 9 10 11 [ 12 ] 13 14
15 16 17 18 19 20 [ 21 ]
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Komunikaty ostrzegawcze
Komunikaty w sprawie pomocy dla Ukrainie
Komunikaty Covid-19
Komunikaty Covid-19
Załatw sprawę w Urzędzie
Powiadomienie SMS
Odpady komunalne
Eco Harmonogram
Eco Harmonogram - Wyszukiwarka odpadów
Lokalny Program Rewitalizacji
Program 500+
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Opatówku
Gminna Biblioteka w Opatówku
Muzeum Histori Przemysłu w Opatówku
GOK Opatówek